2015.02.02.
02:04

Írta: Evoke

Tegnap is volt egy tüntetés.

   A résztvevők száma öt és hétezer között lehetett. Érdekes dolog a létszámbecslés nagy szórása a huszonegyedik század elején. A sajtó elköteleződése hatalmas eltéréseket okoz, miközben az objektivitásra törekszenek. Elképzelni is borzasztó, mi történne, ha egy rakéta, vagy egy aszteroida becsapódásának helyét és időpontját, csak ekkora pontossággal tudnánk meghatározni.

   Hűvös, de nem kellemetlen időben, jó zenék után, kis késéssel kezdődött a demonstráció, a himnusz eléneklésével. Az elhangzott beszédeket, melyeket Gulyás Balázs moderált, Kész Zoltán, Székely Sándor, Heller Ágnes, Hammer Ferenc, Vajda Zoltán mondtak, nagy tetszést aratottak a hallgatóság körében. Természetesen sokkal kisebbet a most már rendszeresen, hívatlanul megjelenő, amúgy a rendőrség által szakszerűen karanténba zárt ellentüntetők kis csoportjában. Az elhangzott beszédek témái röviden, jó színvonalon, frappánsan a következők voltak. 1946, február elsején kiáltották ki a háború utáni első köztársaságot, lett hivatalos jelképünk a Kossuth címer, mely 1949, augusztus huszadikáig volt érvényben. Téma volt az Orbán rendszer elfogadhatatlan, nemzetellenes, maffiaszerű országrombolása. A korábbi tüntetések panasznapra emlékeztető hangulata radikális változást mutatott. Míg korábban konkrét kormányzati döntések, azok megváltoztatása ellen tiltakoztak, mára meghatározóvá vált a rezsim leváltásának, mint fő feladatnak a meghatározása. Látható, hogy a politikai beszéd, a témaválasztás tanulandó és tanulható folyamat, melyet a cél tudatosodása, a tapasztalat kényszerít ki.

   Sajátos jelenség figyelhető meg. A tüntetéseken megjelenők csökkenő számával párhuzamosan, mintegy azt ellensúlyozandó, radikalizálódik az igényeknek megfelelően a szónokok hangvétele. Már nem téma, az elmúlt huszonöt év kidobása anblokk, hanem a hibákból való tanulás alapján, egy új, demokratikus, Európához tartozó köztársaság felépítése a cél. A résztvevők között szétnézve egy alakuló összefogás különböző csoportjai, táblái, zászlói voltak láthatók. Vidéki résztvevők, a Szolidaritás, a DK, a 42, az OGYM képviselői egymás mellet skandálták az Orbán takarodj, börtönbe, FIDESZ maffia, Európa jelszavakat. Az előadók a nyomásgyakorlás fokozódását, a kormány minden rossz döntése elleni tüntetések folytatását ígérték. Fontosnak jelölték meg az emberek személyes, saját életterükben folytatott politizálását, bátor fellépését a diktatórikus jelenségek ellen.

   Külön aktualitása volt a demonstrációnak Angela Merkel holnapi magyarországi látogatása. A fő gondolatok ezzel kapcsolatban: a mi feladatunk a rezsim eltávolítása, de elvárjuk a kancellár asszonytól az európai értékrend, moralitás melletti kiállást. Orbán Viktor nem Magyarország, mi vagyunk a nép, Európa a hazánk. A tüntetés az Örömóda, az európai himnusz eljátszásával, itt-ott éneklésével ért véget, melyet még gyakorolnunk kell, de egyre többünk ismer fel. Az előadottakkal kapcsolatban még egy többek által tett észrevétel. Párbeszédről, együtt politizálásról, gondolkodásról beszéltek, de talán nem szándékosan, említést sem tettek az előadók, egy már létező társadalmi párbeszédről, a DEKA kerekasztal tevékenységéről. Talán még nem hallottak róla? 

Jobb napot Magyarország!

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr427132215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 05:46:03

Megvolt a szokásos balliba utcabál. Kimentek, orbánoztak, merkeleztek, diktatúráztak, gágogtak, aztán hazamentek rózsadombi villáikba. Ez is egy hobbi, semmi gond vele.

empoftla 2015.02.02. 06:04:22

@maxval bircaman szerkesztő: Így van, a gágogásuktól függetlenül (vagy éppen annak ellenére) Magyarország jobban teljesít. Hiszen azért telik rózsadombi villákra is nekik (nomeg a Soros és a CIA pénzéből). Egészen jól megélnek ebből a hobbiból. De semmi gond nincs ezzel, színesítik a politikai palettát. A komoly döntések pedig megmardnak a komoly, bölcs, nagy kaliberű politikusok kezében (pl. Putyin, Orbán), akiket a nép tiszta tudattal, csakis önszántukból, nem pedig félrevezető információk hatására választottak meg.

hanta boy 2015.02.02. 10:04:02

"A résztvevők száma öt és hétezer között lehetett."

A résztvevők száma 0 és 10.000.000 között lehetett...
(de sajna csak 1.500 volt...egy kis jóindulattal...)

nnnnnnnn 2015.02.02. 17:37:38

"Az előadók a nyomásgyakorlás fokozódását, a kormány minden rossz döntése elleni tüntetések folytatását ígérték."

ilyen létszámmal inkább csak magukat röhögtetik ki egyre jobban. lassan már sajnálni kezdem őket, hehe.

Tudományos libsizmus 2015.02.02. 18:03:42

Miért van ma lezárva a fél város? Mer kell.

Ms Diane Choksondik 2015.02.02. 19:16:52

atyaúristen :))) ketrec közé kéne ezeket a tüntetőket rakni, had szórakozzon a józan többség

Peterpapo 2015.02.02. 19:38:30

@empoftla:

Köszi a vidám estét! Rég röhögtem ilyen jót! :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.02.03. 07:08:05

Már szinte csak az agyatlan Gyurcsanyisták járnak a tüntetésekre.
Az egy főre jutó DK-s zászlók aránya a tömegben rendületlenül nő, és ez a növekmény a tüntetők számával fordítottan arányos.

Szerencsére. MIndenki tudja, hogy a fő elkúró mit érdemel. Gyurcsány akinek az egyetemi vizsgáit az MSZMP KB intézte, aki adót csalt, közokiratot hamisított, és sokat, nagyon sokat lopott, csak megvetést érdemel.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.02.03. 07:09:10

index.hu/belfold/2015/02/02/angela_merkel_eltolt_nehany_orat_budapesten/nem_mozgatott_meg_tomegeket_a_tuntetes/

Nem mozgatott meg tömegeket a tüntetés

A Merkel melletti szimpátiatüntetésnél meg egy átlagos NB II.-es meccsen is többen vannak. Itt 200-an lehetnek nagyjából.

Anselmo 2015.02.03. 07:09:11

Odakint tombol a diktatúra, és csak pár ezren mentek tüntetni? Hát nem féltek, hogy jön a barna eső? Demokráciááááát! :)

MACISAJT 2015.02.03. 08:19:15

A hideg idő miatt ezúttal elmaradt heller ágnes köldöknézése..:P

eßemfaßom meg áll 2015.02.03. 13:59:20

"A résztvevők száma öt és hétezer között lehetett."

hol?
süti beállítások módosítása