2014.11.29.
00:32

Írta: Evoke

Haladó hagyomány?

   Egy idézet Nemes Balázstól, a november 17.-én mondottakból: „25 év után a mi generációnknak most érkezett el a rendszerváltás. Abban a retorikában kellett felnőnünk, hogy az éppen aktuális ellenzék hazaáruló, nemzetvesztő, miközben mindenki tudta, hogy az éppen hatalmon lévők annyi pénzt raknak zsebre, amennyit csak lehet. Felnőttünk! Itt kopogunk, kezünkben a függetlenség és a remény zászlajával. Megérkeztünk követelni a jussunkat: a politikai képviseletünket és az érdekeink érvényesítését, amelyekre születésünk óta senki sem figyelt. Formálni akarjuk ezt az országot. Szerethetővé, élhetővé tenni. Ezért visszük vásárra a bőrünket az utcán, a munkahelyen, és ha szükséges, akár a kamerák előtt is. Elég volt! Nem akarunk emigrálni. Addig fogunk küzdeni, amíg végre jó nem lesz itt élni.”

   Természetesen a szenvedélyes hangú beszédek előadói nem csak helyet követeltek maguknak az élhetőbb Magyarország jövőjének alakításában, hanem kemény kritikával illették a rendszerváltás adta páratlan lehetőségek elmulasztásáért a politikai pártokat, azok vezető személyiségeit. A rövid időkeret nem tette lehetővé az elmúlt huszonöt év árnyalt elemzését, kormányzati ciklusok szerinti értékelését. Maradt a teljesítmények, a pártok, a politikusok összemosott elutasítása. Egy fiatal generáció életérzését mondták el a közelmúltról és a jelenről. Nem egyszerűen kormány, hanem valódi rendszerváltás a megoldás kulcsa.

   Ezt láttuk az emelvényen előadóktól. A Közfelháborodás Napja nevet viselő tüntetés harmincezer résztvevőjének jelszavai, egyetértve az elvesztegetett huszonöt év kritikájával, ennél az életérzésnél konkrétabbak voltak. Orbán takarodj, Európa, Demokráciát, Fideszmaffia!

   Két dolgot kell megkülönböztetnünk. Van egy, a fiatal generáció nevében fellépő, az elmúlt időszak politikáját elutasító, politikai képviseletet követelő szervező gárda. Mindenképpen pozitív esemény a színre lépésük! Ígéretes erővé válhatnak, ha megszerveződnek, megfogalmazzák a céljaikat, az oda vezető módszereket, ha sikerül jelentős támogatottságot szerezniük a programjukhoz, mely még megalkotásra vár. A választásra jogosult korúak 20-35 év közötti rétegének létszáma: 2075000 fő. Ekkora a Fidesz tábora. Nyilván, nem homogén csoportot képeznek, de hatalmas lehetőség a politika befolyásolására. Ez csak akkor jöhet létre, ha az általuk kritizált, „egymást fikázó” elődeiket meghaladva, nem mások kiszorításával foglalkoznak, melynek jelei „haladó hagyományként” megjelennek. Látni és tudni kell, hogy a november 17.-i tüntetés harminc ezres tömege nem a helyet követelő fiatalok még nem létező programja miatt demonstrált, hanem mert torkig van a regnáló rendszerrel. Erről szóltak a jelszavai.

   A tüntetést követően, sajátos polémia jött létre a demokratikus ellenzék és a magukat civilekként megjelölők között, a média nagy örömére. Kevéssé tudatosult mindkét oldalban, hogy nem ők fújják a Passzát szelet. Sorsával elégedetlen, tüntetni, választásokon szavazni hajlandó tömegek nélkül, az önjelölt szereplők súlytalanok. A régi elit kevés dologra lehet büszke, vastagon hozzájárult a Fidesz helyzetbe hozásához. Máig képtelen volt a hibák feltárására, elemzésére, bármiféle értékalapú együttműködésre. Hiteltelenné küzdötte saját magát, a Fidesz segítségével. A huszonöt év „eredményeként”, a szakszerűségre, a nemzeti együttműködésre hivatkozva, elhívatott, jobb és baloldali pártjaink a következőket produkálták a teljesség felsorolása nélkül.

• Az 1990-es adósságállomány a többszörösére nőtt.

• Eladták a nemzeti vagyon nagy részét, áron alul.

• Megszűnt másfél millió munkahely.

• Végletesen megosztottá vált az ország.

• A szegények száma a négy millióhoz közeli.

• Szertefoszlott a jogállam, a demokrácia.

• Visszacsúsztunk a nemzetközi verseny minden területén.

• Elvesztettük a jövőképünket.

Összehasonlításképpen: Japán vagy Németország az elvesztett háború, a romok, a jóvátételek után, húsz év alatt a világ élvonalába küzdötte magát. Mondhatja-e a magyar politikai, gazdasági, értelmiségi osztály, hogy a teljesítménye elfogadható? A tüntető tömegek nem így gondolják. Ami a civilek pártokkal szembeni elutasítását illeti, így szocializálódtak. Ezt látták az együttműködésre képtelen pártjainktól. Csak remélhetjük, hogy a kezdeti kiszorítósdit valódi együttgondolkodás követi a fő kérdésekben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr26941897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.