2017.02.18.
19:59

Írta: Evoke

A labda, a másik oldalon.

 

 

Nyugodjon le mindenki, vegyünk egy mély lélegzetet!

Bár jó hír, de ne tegyünk úgy, mint a NER politikusai: Az ellenzék jobban teljesít! Fontos „Momentum” az aláírások nagyszámú összegyűjtése, azonban ezzel nem a háború, csupán egyetlen csata sorsa dőlt el. A vesztes oldal kiléte nem kérdéses, presztízsvereséget szenvedett a kormányzati arrogancia, a felelőtlen, irreális kalandorpolitika, az „igazi, a többség” demokráciájáról szóló üres duma. Erősíti a kapott gyomros hatását a kormányzat képviselőinek, szószólóinak zavarodott, csapnivaló reakciója a helyzetre. Igaz, Kósa Lajostól, Gulyás Gergelytől ennél több nem igen várható.

 

De ki a nyertes ebben a csörtében, mit értékelhetünk pozitívan?

Mindenekelőtt a magyar nép nyert azzal, hogy ezermilliárdos nagyságrendű, jórészt további államadósságot növelő kiadást elkerült a budapestiek véleményének kinyilvánításával, az összegyűlt nagyszámú aláírással. Polgáraink érettebben, felelősebben képesek megítélni hazánk gazdasági fejlettségét, lehetőségeit, a fejlesztések fontossági sorrendjét a kormánynál.

Nyert a Momentum Mozgalom, elsősorban ismertséget, másodsorban elismertséget a bátor kezdeményezésért, a kitartó, szervezett munkájáért, a politikai érzékéért, helyzetfelismerésért.

Jó érzést, sikerélményt, reményt, önbizalmat nyert mindenki, aki valamilyen formában részt vett a munkában. A csatlakozott pártok, önkéntes civil aktivisták és a polgárok ismét megtapasztalhatták, hogy nem reménytelen normális célokért megmozdulni.

_nbb6701_nolimpia.jpg

 

Fotó:Nagy Béla-Magyar Nemzet.

 

Ez a néhány hét mindenképpen előrelépés a demokrácia fejlődésében, tendenciákra mutatott rá és határokat feszegetett. De ostobaság lenne győzelmi tort ülni, tömjénezni magunkat. Az ellenzéki megosztottság nem változott, a legnagyobb kisebbség, a FIDESZ-KDNP támogatottsága a politikailag aktív, pártválasztók táborában meggyőző nagyságú. Továbbra sincs, hét év „meditáció" után sem, meggyőző ellenzéki jövőkép, megvalósítható és hihető elképzelés arról, hogy hogyan és miből oldhatók meg az ország gondjai? Súlyos teher az is, hogy egy választási kényszer által, pártelitek egymás közötti alkudozása során, a választók jelentős része által hiteltelenek tartott, korábbi eredményeire, a szakszerűségre nem nagyon hivatkozható koalíció, mennyire lehet meggyőző, új támogatók tömegeit magához vonzó? A választási győzelemhez a „technikai” megoldások véget nem érő keresése biztosan kevés lesz. Nem beszélve arról, hogy a választópolgárok nem ostobák. Az országot a választások után, már másnap is kormányozni kell, hibátlanul, meggyőzően, erős ellenszélben. Az eddigi alkudozások során, mely nem értékekről, majdani közös kormányzásról szólnak, szinte kizárólag a miniszterelnök személyéről és a biztosnak tűnő parlamenti ülőhelyekről folyik a vita. Hasonlóan 2014-hez. Ez a témaválasztás bizony, kérdőjelessé teszi az ellenzéki pártok vezetőinek alkalmasságát az ország irányítására.

 

Feltételezem, hogy a MoMo fiatal vezetői tanultak a 2014 óta folyó ellenzéki megmozdulások, civil kezdeményezések tapasztalataiból, nem száll el a kétségtelenül sikeres belépőjük után a realitásérzékük. Az összegyűlt 266 ezer aláírásban, tükröződik a Momentum nagyon értékes munkája, de nem neki szól, hanem az olimpia megrendezésének erőszakos, a nép megkérdezése nélküli tervének. A tervezett internetadó ellen tüntető százezer ember, nem Gulyás Balázsék kedvéért vonult az utcára 2014 őszén. Ők ügyesen, gyorsan reagáltak egy politikai „magas labdára”, megelőzve a politikából élő pártokat, a kormányzat meghátrált, ahogy remélhetőleg most is kifog hátrálni az elképzelése mögül. Arra próbálok rámutatni, hogy egy impotens ellenzéki pártstruktúrában egy új kezdeményezésnek van keresnivalója, létjogosultsága, de nagyfokú körültekintés, szívós munka, értelmes, nem megosztó kommunikáció, program szükséges a sikerhez. Amikor egy új párt, hirtelen felindulásból ekézi a többieket, tudnia kell különbséget tennie a vezetők és szimpatizánsok között.

A rendszerváltást követő választásokon átlagosan 5-5,2millióan vettek részt, ez 2018-ban sem valószínű, hogy másképpen alakulna. Egy új párt számára is ez az elérhető szavazóbázis. Ezzel kell okosan, tapintatosan, meggyőzően bánni.

Tudnunk kell, hogy 2018 után is folytatódik az élet, valamint már az is pozitív eredmény lenne, ha az új parlamentben a mainál nagyobb ellenzéki részvétel alakulna ki.

 

Végezetül lelepleződik, megfigyelhető egy sajátos szemléletmód, melyet a politikusoknak, a médiának illene megérteni. Mindent a politikai szembenállás szempontjából képesek csak látni, megítélni. A Nolimpia kezdeményezés kapcsán a kutya sem a lényeget, a felelőtlen, megalapozatlan pályázatot vizsgálta, hanem hogy ki lesz a győztes, melyik oldalnak hozhat ez politikai hasznot. A választókat alapvetően nem az érdekli, hogy ki kormányoz, hanem az, hogy jól vagy rosszul. Pártjainkat, tagságukat, vagyis a szekértáborokat a győzelemért folytatott tevékenység annyira leköti, hogy az érdemi, társadalmilag hasznos célok és módszerek kidolgozására nem marad kapacitásuk. Talán nem is képesek rá. Marad az ország helyben járása, az egymás elleni küzdelem, a lejáratás, a korrupció.

 

Bár jelei még nem látszanak, bízzunk benne, hogy egyszer majd az ország felemelkedéséről fog szólni a politika, iszapbirkózás helyett!

 

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr4812271342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2017.02.20. 15:24:40

Végre leirta valaki..ez a szavazás nem a fidesz ellen volt, bár az átlag azt hiszi. Itt a mutyi ellen "szavazott" a budapesti emberek 20%-a.
Politikai szinten a fidesz nem esik ettől össze. A Momentum még kicsi és jó ideig az is marad, a baloldal meg töketlen. Viszont tényleg elindult valami, jó lenne ha nem halna el mint az LMP és társaik.

BALTAZÁR 2017.02.20. 16:12:56

A MOMA párttá válásához még hosszú rögös út vezet.
Először is a vidék megnyerése. Eddig nekem úgy tűnik, hogy a MOMA egy
SZDSZ utódpárt féle képződmény, tele belvárosi értelmiségiekkel.
Politikai elképzeléseikről nem sokat - mondhatni semmit - nem tudunk.
Nem tudjuk, hogy állnak a menekültkérdéshez, a multik különadóztatásához, a rezsicsökkentéshez, hogy csak egy
pár a Fidesz által melegen tartott témát említsek.
Sikeres ellenzéki erővé váláshoz nem elég azt mondani, hogy Orbán takarodj, ahhoz sem ártana pár
ötlet, hogy ki jöjjön, és mit csináljon az országgal.
A jelenlegi ellenzéknek pont az a gyengesége, hogy nem tud hiteles és elfogadható alternatívát nyújtani
a Fidesz ellenében. Amennyiben a MOMA is belecsúszik ebbe akkor fél évet sem adok nekik.
Egy Olimpia elleni - ki tudja egyáltalán megrendezésre kerülő népszavazás - még kevés, a nehez még csak most jön.
Feltéve ha belevágnak egyáltalán.
Azért azt nem felejteném el, hogy a MOMA egyelőre nem a FIDESZ elenfele, hanem a gyengécske ellenzéké.
Az eleve nem túl nagy darab ellenzéki tortát még egy szeletre kell osztani.
Hááát... Sok sikert!

Medgar 2017.02.20. 16:22:22

@BALTAZÁR: Hát igen annyit tudunk, hogy a MOMA nem akar Olimpiát, de a politikához kicsit több kell...

Sikerült felülniük az Olimpia ellenes hullámra, de hogy innen merre lépnek az a nagy kérdés.

Attilajukkaja 2017.02.20. 16:24:02

@BALTAZÁR:
"nekem úgy tűnik, hogy a MOMA egy
SZDSZ utódpárt féle képződmény, tele belvárosi értelmiségiekkel."
Miskolci és szegedi szervezetük is van már egy ideje, és azt mondták, most országjáró útra indulnak.

"Politikai elképzeléseikről nem sokat - mondhatni semmit - nem tudunk."
Hát ez az! Arra én is kíváncsi vagyok, hogy mi van a tarsolyukban. Hogyan próbálnak "középen" maradni?

BALTAZÁR 2017.02.20. 16:55:51

@Medgar:
Pont itt van az a bizonyos kutya elásva.
Addig nincs gond amíg a szokásos bullshit megy, - nagyobb nyugdíj, jobb egészségügy, magasabb fizetések etc... - eddig ezt mindenki tudja, a nehéz az lesz, hogy mindezt hogyan? Ki??
Aztán jönnek majd a kényes külpolitikai kérdések.
EU, Putyin, külhoni magyarok és sorolhatnám.

BobAlice 2017.02.20. 16:58:33

@BALTAZÁR: "Nem tudjuk, hogy állnak a menekültkérdéshez, a multik különadóztatásához, a rezsicsökkentéshez, hogy csak egy
pár a Fidesz által melegen tartott témát említsek."

Pont ezekbe a fidesz által uralt témákba nem szabad belefutniuk, ki kell alakítaniuk egy saját, önálló narratívát. A megszokott gondolkodási keretekből ki kell zökkenteni az embereket ahhoz, hogy új hangokra figyeljenek. Ilyen jól működő vízió volt a fidesz rég elfeledett polgári magyarországa is anno.

HaD 2017.02.20. 17:01:48

Egyébként miből gondolják hogy a népszavazás miatt lefújják az olimpiát? A fijjug most eldöntik szép kényelmesen hogy megszavaztatják e a "néppel" vagy egyszerűen csak elszabotálják az egészet..ennyike!

2017.02.20. 17:12:00

@Kicknick: Amíg az mszp és a dk uralja az ellenzéket, addig a fidesz kormányon marad. :(

jandera 2017.02.20. 18:04:19

@Kicknick: Nem összekeverni : MOMA és MOMO

Jakab.gipsz 2017.02.20. 18:55:54

Hiú ábránd ha "komolyan vesszük" a most színre lépett politikai formációt, ezeket a lelkes fiatalokat, Cipolla a nagy varázsló Soros, és az őt kiszolgáló urbánus elit pontosan ugyan abból a kalapból húzta elő, mint a többi "nem-lesz-nyugi" kezdeményezést.

Figyeljük meg és vegyük észre az ismétlődő toposzaikat: a füttyös-mártír-történész, a raszta-hajú-ligetvédő, a füves-megmondót, a kockás-inges-igazgató és most a lelkes-romlatlan-sima-beszédű, zöld-kabátos-szakállas, mind ugyan annak a műhelynek a figurái. A figura változik de a politikai-zűrzavar keltés célja az változatlan, össze-ugrasztani: a cselekedni akarókat. Ennyi.
Ostoba kontra-produktív politológusi hablaty, demokrata mázzal leöntve.

nemecsekerno_007 2017.02.20. 19:32:36

Mondjuk kezdhetnék azzal a turnét, hogy megkérdezik a választókat mi az ami tetszik a mostani kormány eddigi intézkedései közül és amire a legtöbb pozitív visszajelzést kapják, azzal nem foglalkoznak.

A maradék kérdésben mondanák el, hogy mit csinálnának másként lehetőleg úgy, hogy ne szálljon el az államháztartási hiány megint.

Ja és persze konkrétumokat, nem a szokásos több szabadságot, számoljuk fel a gyermekéhezésl meg a többi bullshit.

Gabor Ventilla 2017.02.20. 19:47:57

Mennél magasabb egy képzés, annál több, és használhatatlanabb a selejt. A diplomás marhák nem mennek el anyagmozgatónak, hanem összefognak, és "tartják egymást". Ennek fő terepe a "politika". Miattuk gyatra a fejlődésünk, vagyis maradunk le a környező országokhoz képest.
Én bizony csupa jó arcot láttam a Momentum Mozgalmisták között, TEHÁT VAN REMÉNY !

Nagyorrú Barbi 2017.02.20. 20:11:52

Itt van 20 egynéhány tináger, aki politikus akar lenni. Miért? Csakis a lóvéért. Ha Orbán nem akart vón olimpiát, akkor azért gyűjtöttek volna aláírást, hogy legyen. Nőjetek föl gyerekek, aztán majd rájöttök, mekkora seggek vagytok...

Medgar 2017.02.20. 21:02:26

@Tronald Dump: És mond el nekem, hogy tudják kikerülni ezeket a témákat? Legkésőbb a kampány kezdetéig színt kell vallaniuk.
süti beállítások módosítása