2014.02.09.
23:36

Írta: Evoke

Genezis. A formálódó új szociáldemokrata 4K!

Február 8.-án mutatta be a 4K! az elkészült programját fiatal, lelkes tagjai, szimpatizánsai, aktivistái és a jelenlévő sajtó képviselői előtt. A teljes anyag elérhető a http://negyedikkoztarsasag.hu/2014 helyen. Engedtessék meg, hogy első benyomásaimat elmondjam. A program koherens, konzekvens, világos, a magyar társadalom többsége által támogatható, a rendszerváltás óta elkövetett hibákra megoldást ajánló, alapvetően a dolgozó, munkát végző emberek érdekeit képviselő munka. Üdítő tulajdonsága a jelenleg egymás lejáratására, befeketítésére akár hazugságokkal is törekvő pártokkal szemben, hogy nem valamilyen ideológia kaptafájára húzva mer bátran, őszintén, okosan, progresszív gondolatokat megfogalmazni. Ízelítőül egy részlet:

„Az 1989-ben megvalósult harmadik köztársaság biztosította a szabadságjogokat, de csak nagyon kis mértékben emancipálta a magyar társadalmat, mint a saját sorsáról döntő közösséget. Az emberek értékelték az új rendszer biztosította szabadságjogokat, az államhatalom korlátozását, és hogy van választási lehetőség a kormányzó elitcsoportok között, ugyanakkor nem érzékelték azt, hogy a politikai osztály valóban őket képviselné, felelősséggel tartozna számukra, és hogy bármilyen beleszólásuk lenne az érdemi döntésekbe. Ez vezetett a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom megrendüléséhez. A harmadik köztársaság így csak a „valamitől való szabadságot”, vagyis a diktatúrától való szabadságot valósította meg, de nem valósította meg a „valamire való szabadságot”, a döntésekben való részvétel lehetőségét.

A köztársaság alapelvei nem érvényesültek a gyakorlatban Magyarországon, csupán hangzatos jelszavak maradtak. Hiányzott a valós képviselet, hiányzott a közügyekbe való beleszólás valós lehetősége. A harmadik köztársaságban a politikai elit uralkodott a népen, és nem a nép a politikán, így a köztársaság csak üres forma maradt, amely szerint névleg az állam működött, és amelynek formális rendje szerint a törvényeket meghozták, de a gyakorlatban nem érvényesült. Ez a kiüresedett forma lehetőséget adott arra, hogy egy elkülönült, zárt térben működő vezető réteg gyakoroljon hatalmat a társadalom felett, úgy, hogy a jogszabályokat puszta eszközként használja hatalma megtartására.”

Számos kérdésben modern, igazságosabb, a felemelkedést elősegítő, hatékonyabb megoldást javasol. Híve a demokratikus jogállamnak, ahol az eddigieknél radikálisan valósabb a nép beleszólása, kontrollja a döntésekbe. A képviselők visszahívhatósága, a népszavazás kiszélesítése, igazságos adórendszer, a nyugdíjrendszer megreformálása, a bérlakások támogatott elterjesztése, a fejlesztő állam gondolata, az ingyenes állami támogatások osztogatásának megszüntetése, az esztelen presztízsberuházások megszüntetése, új munkatörvénykönyv alkotása összefüggő rendszert képeznek. Átfogóan elemzi az ország külgazdasági, kül és biztonságpolitikai kérdéseit. A közelgő választások előtt, pártszimpátiától függetlenül hasznos olvasmány a program. Megkockáztatom, hogy a parlamentbe igyekvő nagy pártok számára sem érdektelen. A 4K! ugyanakkor demokratikus párt, tisztában van azzal, hogy az elképzelései megvalósításához széleskörű támogatottságot kell szereznie. Sok sikert, kitartást kívánok a munkájukhoz, mely nem lesz sétagalopp ebben a halláskárosult, szövegértési gondokkal küszködő politikai arénában.                                                                             

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr125807062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyarparaszt 2014.02.11. 14:47:12

Uccu neki! De ott van intő példaként az LMP. Bár ők a saját nevük szajkózásán kívül egy mukkot sem bírtak kinyögni,és nektek már világos és korrekt programotok van, mégis, egyedül az szolgálja a meghirdetett célokat, ha már ennek a pártnak a felépítése is olyan lesz, ami lehetővé teszi a párt vezetőinek elszámoltatását is a tagság felé. Merthogy ez a párt is könnyedén úgy járhat, mint a szakszervezetek, vagy a Fidesz, vagy a többi semmirekellő csapat. Akkor pedig megint csak vesztegetjük az időnket.

Evoke 2014.02.11. 22:23:12

@magyarparaszt: Az aggodalom jogos, de előlegezzük meg a bizalmat.Hamvas Béla írta a Direkt morál és rossz lelkiismeret című írásában:mindig a hatalom kényszeríti lázadásra az embereket, a forradalom győzelme után a hatalomhoz férkőzöttek elkezdik azt kisajátítani, bebetonozni és kezdődik minden elölről.
Minden esetre nem sok párt vette idáig programjába a visszahívhatóságot.
süti beállítások módosítása