2016.02.01.
17:40

Írta: Evoke

Politika a nézőtérről.

   Vona Gábor is megtartotta nagy elődeihez hasonlóan, az évértékelő beszédét január harmincadikán.
Kapott is érte a „laska képére”, népiesen szólva, jobbról is balról is. Pedig annak ellenére, hogy nem egy Ciceró, semmivel sem beszélt több valótlanságról, több megálmodott alternatív elképzelésről, vagy az embereket kevésbé érdeklő dologról, mint pályatársai. Talán egy kicsit darabos, kevésbé modoros az előadásmódja, mint a konkurenciáé.
   A nézőtéri kakasülésről, némi távolságra a szónoktól, feltűnt néhány többé-kevésbé jelentős vonás, logikai ellentmondás a tartalomból. Bevezetőben megtudhattuk, hogy a „kamaszkorán túljutó, felelősebb, felnőttkorba” lépő Jobbik folytatja a rétegpártból néppárttá alakulás folyamatát. Az a tény, hogy a támogatottság stagnálása, visszaesése a vetélytársak szerint a megkezdett út kudarcát jelenti, éppen azt bizonyítja Vona számára, hogy tartanak a párttól, számolnak vele. Az EU jelenlegi formájának, vezetésének, eredményességének temetésén túl, felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy itt Közép-Kelet Európában fel kell készülni az EU bukása utáni időkre. Hogy ezt követően hogyan képzeli el a párt a jövőt, csak találgathatjuk. Bejelentette, senkinek ne legyenek kétségei, 2018-ban a párt a választások megnyerésében, az ország kormányzásában gondolkodik, ennek sikeréért dolgozik.
   Következett a Magyarországi politika színvonalának, teljesítményének, meddőségének kritikája, amelyik tartalmazott helyes megállapításokat is. Itt hangzott el egy retorikai hiba. A feltett szónoki kérdésre, hogy jobban járt-e volna az ország népe, ha a rendszerváltást követően, pártok és politikusok nélkül folyt volna az élet, meglepő választ adott. Nem, nem járt volna jobban! A szövegkörnyezetből az ellenkező változat, az igen lett volna logikus. Sajnos, hasonló tévedések, állítások nem ritkák még a pártelnökök beszédeiben sem.

   Orbán Viktor kongresszusi beszédében is elhangzott egy nehezen védhető poén:
"Nem voltunk profik, csak a lelkesedésünk hajtott, de hát tudjátok: a Titanicot szakértők építették, Noé bárkáját meg egy laikus." Ez nem egyéb, mint a tényeknek a poénkodás kényszerzubbonyába való betuszkolása. A Titanic elsüllyedését nem a szakértő építők okozták, hanem a hajó irányítói, akik tudatosan kockáztatták az utasaik életét, a saját vélt sikerük érdekében. A hajó irányítói, a kapitány és segítői sodorták katasztrófába az utasokat. Csodálom, hogy Orbán Viktornak ez nem volt látható. És ha már a keresztény értékekről beszélünk, ne kérdőjelezzük meg a Teremtő szakértelmét, mert az ő pontos utasításai, terve alapján építette Noé a bárkát!


   A jelképül választott nemzetiszínű hidak, a konkurensek politikájának „huszadik századivá” nyilvánítása, a néppártosodás folytatásának programja azonban a fanyalgók és kritikusok ellenére, reális és a növekedéshez nélkülözhetetlen felismerést jelent. A politikailag aktív, a  választásokon rendszeresen résztvevők ötmillió körüli fix táborában csak egymás kárára lehet növekedni. Mind a FIDESZ, mind a baloldali pártok szinte kizárólag a saját szimpatizánsaiknak üzennek. Vona sikerként értékeli, hogy a kormánypártok a Jobbik ötleteit valósítják meg.
A FIDESZ politikáját három szóval jellemezte: korrupció, arrogancia, hatalmi téboly. Ez volna a FIDESZ polgári Magyarországa? Elhatárolódott a politika lealjasulásától, utalva a GFG botrányra. A korábbi évértékelőkhöz képest változást jelent az a felismerés, melyet egyébként a balliberális oldal gumicsontjának tekintettek, hogy mégis fontos az emberi, polgári szabadságjogok védelme. Ezért elfogadhatatlan a Jobbik számára is a kormányzat törekvése, a rendeletekkel való kormányzás bevezetésére. 2016 a „nemzeti konzultáció” éve lesz, amelyben saját fegyverének használatával akar a párt csapást mérni ellenfelére. 2017 a győzelemre vezető programkészítés, előkészítés ideje.


   A beszéd sikert aratott a hívek körében, fanyalgást, némi gúnyolódást a kritikusok táborában. Nekünk, polgároknak azt jelezte, hogy a Jobbikról alkotott általános kép megváltoztatására törekvő politika folytatódik, a megvalósítani akart célok, módszerek, a politika tartalma azonban megfogalmazásra, bemutatásra vár. A korábbi években kialakult negatív értékelés, melyet a Jobbikban előforduló szélsőjobbos politikusok, a körülöttük található hasonló csoportok ténykedése okozott, nehezen változtatható meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr668345822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása