2013.10.03.
12:53

Írta: Evoke

Bábel tornya.

Nehéz eldönteni, hogy vajon a tudathasadás esete áll-e fent, vagy a korunkra jellemző, általánosan elterjedt szövegértési nehézségről van szó? Sajátos polémia alakult ki a szeptember 29-én megtartott Szolidaritás rendezvény eseményeivel, az ott elhangzott beszédekkel kapcsolatban. A Fidesz elsősorban a szobordöntögetést tartotta „csúnya” dolognak, az elhangzottakat nem kommentálta különösebben. A „normális” társadalmi párbeszéd továbbfejlesztése céljából, „békemenet” szervezésébe kezdtek. A magyar társadalom szélsőbal széle (muon) pedig nyílt levélben követelt bocsánatkérést Bajnai Gordontól a kommunistázás miatt.

Úgy érzem, ennek a magyarországi süketek párbeszédének az a legfőbb oka, hogy nem értjük tisztán a politikai, közgazdasági fogalmakat, vagy meghamisítjuk azokat. Elterjedten használjuk a jobboldal, baloldal, a kommunizmus, a kommunista diktatúra, jobboldali diktatúra, magán tulajdon, társadalmi tulajdon, állami tulajdon fogalmait, ki-ki saját értelmezése szerint. Ugyan így ködös elképzelések vannak a demokráciáról. A hely és idő hiányában csak a Szolidaritás rendezvényéhez kapcsolódnék. A mai magyar közbeszéd hibás módon egybemossa a jobb oldalt a fasiszta diktatúrával, a baloldalt a kommunista diktatúrával. Ez részben tudatlanságból, részben szándékos ferdítésből fakad. Sajnos, mintha eltűnt volna az a réteg, amelynek lehetősége és képessége van a fenti kérdések tudományos, elfogulatlan feltárásához, köztudottá tételéhez. Úgy látom erre a politikusok kevéssé alkalmasak. A társadalmi tisztánlátást, a pártok közötti orientációt azonban nagyban segítené, ha ezeket a fogalmakat egységesen értelmeznénk. A mai, óvodás szintű vita helyet deklarálniuk kellene azt a programot, azokat az elveket, amelyek támogatásához kérik a választók felhatalmazását.  Egyaránt ostobaságnak és szándékos hamisításnak tartom, amikor összemossák a fogalmakat! A baloldal nem azonosítható a Rákosi, Sztálini személyi kultusszal, törvénytelenségekkel. Ugyan így a Hitleri, Szálasi rémálom sem azonos a jobboldallal. Mindkét degenerált eltévelyedés bele van kódolva az emberi természetbe! Az emberi életből való kizártság, a szegénység, a diktatúra teremti meg a forradalmárt, aki jogosan lázad. Amikor övé lesz a hatalom, a kasszakulcs, akkor megváltozik, elkezdi azokat védeni, bebetonozni. Ez az öröklött tulajdonságunk, mindent felzabálni, megszerezni, uralkodni, teszi különösen fontossá a normális többség számára, hogy kiszorítsa, elzavarja azokat az erőket, melyek végső soron élősködnek rajta. Ezért van szükség valóban demokratikus jogállamra, fékek, ellensúlyok rendszerére, független intézményekre.    

Visszatérve a rendezvényre, ugyan nem tételezem fel Bajnai Gordonról, hogy egy jelentős baloldali erőt magába foglaló szövetség részeként, ideológia meggondolásból használta a kommunista kifejezést, amikor összehasonlította a regnáló rezsimmel, de fogalmazhatott volna pontosabban. Az állampárt, vagy a kommunizmus nevével visszaélő diktatúra használata nem bántott volna senkit. Ami a Munkás Újság Online cikkét illeti, mű hisztinek,  szándékos ferdítésnek tartom. A sok szegény, elnyomott, dolgozó ember nevében követel  bocsánatkérést, akiknek felemelkedést, emberhez méltóbb életet hozott még eltorzított formájában  is  a  szocializmus,  ugyanakkor tudatlanságból vagy szándékosan, önkritika  nélkül,  az  elkövetett  bűnöket  védi.

 

Megjegyzés: fiúk! Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A múlt már megtörtént, változtatni nem lehet rajta, de elismerni a hibákat és nem megismételni őket, lehet. Erre jobb és baloldalon egyaránt,  sok-sok  lehetőség  van.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr525549043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása