2014.01.20.
17:09

Írta: Evoke

Atomreaktor és a közelgő választások.

 

Igazi madárházra hasonlít (kevés információ, nagy zaj, bénáskodás, mellébeszélés) a Putyin-Orbán tárgyalások nyomán kialakult társadalmi vita, a reaktorépítéssel kapcsolatban. Mi az, amit hallottunk? Aláírtak egy megállapodást 2db 1200MW teljesítményű blokk építéséről, melyhez az orosz kormány tízmilliárd eurós hitelt nyújt.  A magyar kormány a következő országgyűlési határozatot jelöli meg hivatkozása alapul: 25/2009 (IV.2), mely az alábbiképpen szól.

25/2009. (IV. 2.) OGY határozat

az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján, a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes, elvi hozzájárulás megadásáról1

1. Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján - összhangban a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat 12. f) pontjával -, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.

2. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

Látható, hogy a miniszterelnök nem köthet az elvi felhatalmazás alapján nemzetközi szerződést. Az is lehet, hogy a kormány a szokásos kommunikációs hibáit növelte egy újabbal. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen szerződés mindaddig érvénytelen, míg azt mindkét  parlament jóvá nem hagyja. A jelenlegi kétharmad nyilván megszavazná ezt. Ha a Fidesz demokrácia felfogását fogadnánk el, (két farkas és egy bárány szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora), akkor betű szerint ez sima ügy lenne. Azonban egy ilyen horderejű ügyben kötelező elrendelni a népszavazást, ugyan kollektíven is hozhatunk rossz döntést. A népszavazás kikényszerítése a magyar nép feladata. Úgy gondolom, az orosz vezetés van annyira előrelátó, hogy a választások után fog a kérdésben dönteni. mind az aláírást, mind a hitel adását illetően. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy mellőzhetnénk a vitában az ostoba, zsigeri orosz ellenességet. Szokás különbséget tenni egy nép és a mindenkori kormányai között. Ami a technológiát illeti, volt már probléma amerikai, angol, orosz, japán erőművekkel egyaránt. Pakson, ha hihetünk a sajtóhíreknek, éppen egy francia cég végezte a fűtőelemek cseréjét, láthattuk, hogy milyen jól. Helyesnek tartom az Együtt-PM népszavazási kezdeményezését a kérdésről. Ettől függetlenül az ellenzéki pártok nyílt levélben Putyinhoz fordulhatnának, felhívva figyelmét az ügy problémáira, estleges kockázataira.  Civilizált országokban nem szokás hetekkel a választások előtt ilyen jelentős, hosszútávra szóló döntést meghozni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr1005772314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása