2015.09.30.
15:39

Írta: Evoke

A demokrácia színe és fonákja.


   E néhány szóban nem általánosságban, teljességében beszélek a magyarországi demokrácia fogalmáról, gyakorlatáról, csupán néhány aspektusára hívom fel a Facebook világában résztvevők figyelmét. Számtalan csoport működik a politika témakörében, mind a kormányoldal, mind az ellenzéki oldal vágyainak, érdekeinek megfogalmazása, kifejtése, illetve a bizonyítvány megmagyarázása céljából. Ez a jelenség normális, a fogalmakat tisztázó, közösségteremtő, legitim tevékenység. Hatalmas előrelépés, lehetőség a társadalom életében a korábbi, ismeret és információ hiányos állapothoz képest. Jelentőségüket az adja, hogy számos apró pártnál több taggal rendelkeznek. Ugyanakkor veszélyeket hordoznak magukban azáltal, hogy egoista célok, szereplési vágy, felelőtlen törtetés, alternatív valóság sugallásával, kisebb-nagyobb csoportokat megvezethetnek, anarchiát, káoszt idézhetnek elő.  
   Hazánk által az elmúlt évszázadban végigjárt tragédiák, az emberi sorsok hiábavalóságának, a sorra megbukott diktatúrák tanulságainak, a kollektív emlékezet halványulása ellenére maradandó nyomai vannak. Ma, a legelvakultabb, primitív hordaszemléletű csoportok kivételével, mindenki így vagy úgy, demokratának mondja magát. Nem sikk a diktatúra, az erőszak nyílt felvállalása. Igaz ez az egész civilizált világra, a működő és hirdetett demokráciák számtalan hibája ellenére.
A demokrácia szerves tulajdonsága, hogy nem egy önjelölt, kis létszámú "élcsapat" kormányoz, hanem a választások útján, négy évre, a többség által megbízott párt. Tudnunk kell, hogy kollektívan is hozhatunk rossz döntéseket , ugye ez nem ismeretlen kis hazánkban?
   A rendszerváltást követően nagyot fordult a világ, számos pozitív és negatív tapasztalatra tettünk szert. Ez a folyamat kiteljesedett a 2010-es választások után. A nagy többséggel megválasztott FIDESZ-KDNP kormány, győzelmét "fülkeforradalomként" felfogva, erőszakosan a saját képére formálta az országot, számottevő ellenállás nélkül. A demokratikus jogállam kiüresítése, a számtalan megsértett társadalmi csoport ellenére 2014-ben újabb négy évre felhatalmazást kapott a kormányzásra. A közvélemény kutatások szerint a népszerűsége visszakapaszkodóban van a választások előtti szintre.
   Milyen reakciókat láthatunk ezekre válaszul a kormány politikájával elégedetlen Facebook csoportok egy részétől? Jogosnak tekinthető a rendszerkritikájuk nagy része, azonban az ezt meghaladó jobb ajánlat kidolgozása helyett, egyfajta radikális megoldást vizionálnak a helyzet, a valóság és tényleges támogatottság ismerete nélkül. Kormányváltást most! Még nem tudjuk, hogyan juthatunk egy "féreglyukon" át, az egyik univerzumból egy vele párhuzamos másikba. Irreális az elképzelésük a többség által támogatott, vagy legalábbis nem eléggé utált kormány "leváltására". (Ez a használatos kifejezésük, ehhez hasonló, amikor csoportocskák a parlamenti ellenzéki pártok "eltávolításáról" elmélkednek. Egy közösség többsége leválthatja a megbízott vezetőt, de a kisebbség erre nem képes.) Kérdezem az uraktól, milyen demokrácia az, ahol egy kisebbség diktátuma érvényesül? Ezt fasiszta vagy proletárdiktatúrának hívják, amiktől nem kis áldozatok után megszabadultunk. Erőszakból nem terem demokrácia! Lásd a Szovjet, a kínai, a kubai "népi" demokráciákat.
"Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt, minden akaratnak.
Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett. " Salamon könyve.
Így ideje van a forradalmi erőszaknak is, ha egy diktatúra erőszakot alkalmaz a népével szemben. (Csaucseszku, Mussolini.)
    Demokratikus viszonyok között a tömegek megnyerése, a jó ajánlat, a választási győzelem a hatalom megszerzésének a módja. Ezért pedig keményen, okosan meg kell dolgozni! Kevés hozzá a sértődöttség, a nyafogás, a csodára várás. Nem valamit, hanem a tutit kell megmondani a társadalom számára. Hová, milyen módon, mikorra szeretnénk eljutni. Mi lesz holnap, a győzelem másnapján?
Természetesen távozásra kényszeríthető ciklus közben is, egy magáról, a demokráciáról, a népéről megfeledkezett kormány. Ez azonban csak valóban tömeges ellenállás, alkalmas vezető erő estén járható út. Ameddig néhány száz, vagy ezer ember részvétele a felső határ a kormányellenes tüntetéseken, melyek jó része dög unalom, ahol nem mondanak semmit a holnapról, ahol csak az látszik, hogy most már tényleg nagyon szeretnénk kormányozni, addig nem lesz változás.12004711_483792221801541_703034900222888287_n.jpg
Az elvégzendő házi feladatot nem lehet megspórolni, síppal, dobbal, decibelmérővel nem teremtődik olyan helyzet, hogy "Dönt a Nép". A mai világban a politika társas játék, mint minden együttélés. Csapatmunkát, intelligenciát, hitelességet igényel, sokkal több tehetséget, szakértelmet kíván, mint ami megtanulható a kommunikáció szakokon.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr307870896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.30. 16:05:15

A nagy többségnek egy dolog fontos: ne kerüljenek ismét hatalomra a ballib országrontók.

yPress 2015.11.17. 10:53:13

A tapasztalatok alapján a jobb illib országrontók még katasztrofálisabbak.
"De hova álljanak a belgák?" ;)

integrans 2015.11.25. 23:54:01

Egyszerűen csak azt szükséges megértenie egy emberként és mindenkinek, hogy a történelmileg hibás alkotmányosságellenes helyzetből, az a kiút, hogy új Közmegegyezésre való jogos igényt mindenhol felmutassuk/megköveteljük a jogaink tiszteletben tartását, a joguralmának helyreállítását. A Közmegegyezés, az az alkotmányos ön- és közrendelkezés arról, hogy miképpen van a joguralma alá rendelve a mindenkori államirányítás.

Amikor nincs konszenzus az államalkotó tényezők között, akkor az a logikai ok-okozat, és közhelyzet van, hogy nem áll fenn a felek között kötelemfakasztó tényállás. Vagyis a cselekmények kvázi a jogon kívül zajlanak. - Ez a politikai vákuum, ez a konszenzustalanság a jelen helyzetben, rémes kontraproduktivitáshoz és további borzalmas kontraszelekciókhoz is vezethet. - Sőt oda, hogy megvalósulhat az intézményesített joggal való visszaélések egyszerre a reakciós autokratikus/totalitárius kegyetlen törvénytelen rendszere: "Az autokratikus rendszerekben a gazdasági egyenlőtlenségek szükségszerűen politikai egyenlőtlenségekhez vezetnek, melyek még tovább mélyítik a gazdasági egyenlőtlenséget. Egyszerűen nincsenek meg a fékek és ellensúlyok a korrupció megfékezésére, és a törvény előtti egyenlőség eszméje pusztán az elit védelmét szolgáló intézményrendszerré válik." Joseph Stiglitz

Amikor egy szűk réteg kisajátítja még a jogot is magának, és a közérdek ellenében, akkor teljesen világos, hogy az ilyesmi jogorzó törvénytelenségeken alapuló rendszer, egyszerűen nem fogadható el tényszerűnek, sem jogszerűnek. Nem lehetünk olyan balfácánok, hogy egy érvénytelen látszatrendszert úgy kezeljünk, mintha megállná a helyét?
süti beállítások módosítása