2016.03.30.
21:46

Írta: Evoke

Megmondom a tutit, ez így kész átverő show!

 

Ami a pálya széléről látszik.

 

Nem történik semmi, kevés az elégedetlen. Fásultság, bénultság, megvilágosodás, vihar előtti csend?

Másutt sem jobb a helyzet, a történelem változatlan tartalommal folytatódik.

Elenyésző kisebbség uralkodik a többség fölött, mert megengedjük nekik.

Nincsenek nagy formátumú személyiségek, gondolkodók, ami legalább színt adna a bolhacirkusznak.

Napjaink forgószínpadján másodosztályú, exhibicionista önjelölt dilettánsok „tökéletesítik” tudásukat kevés sikerrel.

A közönség a régi és hálás a mutatványért.

Az évszázadok óta tartó lökdösődésben nem veszik észre, hogy át vannak verve.

Pedig csak ez az egyetlen élet a tiéd, ezért „Ember, küzdj és bízva bízzál!”

 

Néhány eretnek gondolat államról, hatalomról, törvényekről.

 

A társadalom optimálisabb működése megkívánja a tevékenységek összehangolását, a közfeladatok szakszerű és hatékony ellátását. Hasonlít a feladat egy részvénytársaság működtetésére. Mi, a tulajdonosok, a betétesek, a teherviselők menedzsereket bízunk meg a nagyobb szakszerűség reményében az operatív feladatok ellátására. Szerződést kötünk velük és ha alkalmatlannak bizonyulnak, kirúgjuk őket. Egy sztárcsapat szakvezetőit eredménytelenség esetén meneszti a klub.

Miért lenne ez másként a politikában?

 

A megbízott vezetés nem hitbizományt kap, a szerződés munkaköri leírása tartalmazza a jogait, eszközeit, a munkájával kapcsolatos elvárásainkat. Egyszóval a kompetenciáit. A mai köznyelvben a kompetencia szónak kettős jelentése van: 1) illetékesség, hatáskör, jogosultság; 2) szakértelem, hozzáértés, alkalmasság.

Látható, hogy a társadalom érdeke hozta létre a politikai feladatok ellátására szakosodott kasztot a moderálási feladatok intézésére.

Sajnos a vak bizalom, a tájékozatlanság, a polgári öntudat hiánya, a kontroll elmulasztása lehetőséget teremtett a politikai elit számára, hogy önjáróvá váljék.

Érdemes átgondolnunk azt, hogy arányos-e a befektetésünk értéke a politika társadalmi hasznával. Van-e egyáltalán haszna?

Nekünk, polgároknak, civileknek kell alkotmányban megszabnunk és kőkeményen ellenőriznünk az állam, a parlament, a kormány feladatainak elvégzését, jogköre határainak betartását.

Megbízható garanciákat kell teremteni mind a kisebbség, mind a többség diktatúrájának lehetetlenné tevésére. ( Jogállam, fékek, ellensúlyok, visszahívhatóság, felelősségre vonhatóság, arányos választási rendszer, az érvényesség 50%+1 főnél való előírása, stb.)

 

Néhány alternatíva, hogy mi legyen az állam feladata?

1. Az állampolgárok értékteremtő, alkotómunkájának optimális feltételeit biztosítani, az ehhez szükséges intézményeket működtetni?

2. Vagy mint egy „tudatközösségnek”, a nemzetnek motorjaként, minden kezdeményezést felkarolni, becsatornázni a közösbe? Ez az állam nem működhet egy győztes párt irányításával, nem képes így működni! Minimum a parlamentbe került pártok konszenzusos kormányzásáról lehet szó. Ha nem képesek döntésre jutni, népszavazást kell az ügyben tartani.

Minden intézménynek, hivatalnak, közmédiának, az oktatásnak pártsemlegesnek kell maradnia, szigorúan a köz érdekében működni.

3. Egy győztes párt használja saját érdekében a társadalom erőforrásait, kényszeríti vezetőinek lázálmait az ország lakosaira.

 

Te mit választanál?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr718547402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása