2014.11.01.
12:19

Írta: Evoke

Egy tüntetés margójára.

Október 31. napján este a József Nádor téren felfüggesztett állapotba került a magyar társadalom gondolkodó, autonóm személyekből álló részének, (jelentősebb nagyságú, mint gondoltuk, és mint sugallják az e hitben érdekeltek), és egy illiberális állam létrehozásán fáradozó rezsimnek a feszült viszonya. Kegyelmi állapot, mindenki időt nyert, a tüntetés szervezői a győzelem megünneplésére hívták a polgárokat, mulatni azonban keveseknek volt kedvük. Az utóbbi napok eseményei számos tanulsággal szolgáltak az állam és a polgárok kapcsolatáról. Emeljünk ki közülük néhányat, fontossági sorrend nélkül.

• Az emberek nem ugyanannak a nyájnak a birkái. Még a békemenet hívei közül is sokan bírálták a nettadó ostoba és orwelli ötletét.

• Egy kormányzó párt, menthetetlenül hibázik, ha önteltségből, pökhendiségből, hozzá nem értésből, nem folytat valódi párbeszédet az őt eltartó társadalommal. A levélszemét, ellenőrizetlen „konzultáció”, nem ad valós visszajelzést.

• Az egyszemélyi vezetés a diktatúrák létrejöttének melegágya. Súlyosbítja a helyzetet, a korrupt, immorális, a vezetőt gondolkodás, bírálat, figyelmeztetés nélkül kiszolgáló, bólogató Jánosok pozícióba helyezése. Hosszú lenne a lista, ha felsorolnánk a neveiket.

• Egy kormány sem gondolhatja komolyan, hogy a nép ellenére kormányozhat. Ez még az Orbán kormányra is igaz.

• A parlamenti „hülyeséggyár” véleménye ellenére, a százezres nettüntetést az ötlettel való elégedetlenség váltotta ki. Létezik az „utolsó csepp” elmélet, vagy a dialektika fontos törvénye: a mennyiségi változások, minőségibe csapnak át. A parlamenti képviselők többsége vizsgázott az egyetemén ebből, elfelejtették volna?

• Ugyan az elmúlt ciklusban számos durvább, tisztességtelen, a társadalmi kohéziót, a növekedés feltételeit romboló döntést hozott a kétharmad, az ellenzék erőtlen, dilettáns asszisztálásával, a nettadó volt az utolsó csepp. Az öntudatos polgár a személyes világába való belerondításként, a társadalmi kapcsolatok, az információszabadság, az önszerveződés korlátozásárra tett, első kísérleteként fogja fel az ötletet.

• Az ellenzéki politizálás eredménytelenné, jelentéktelenné és hiteltelenné vált. A keddihez mérhető tömeget 2010 óta nem láttunk a kormány ellen tüntetni. Ez két dolgot is jelez. Nem a polgári passzivitással van a baj, hanem az érdekeinek képviseletével, a mozgósításra való képtelenséggel. A hatalmas részvétel azt is jelezte, rendszerszintű problémáról van szó. Bár a tüntetés arcai a záró rendezvényen nagy bajban voltak, igyekeztek adóügyi kérdéssé degradálni a megmozdulást, a részvevők láthatóan elégedetlenül és csalódottan reagáltak.

• Végül adódik egy újabb tanulság. A civil megmozdulások ugyan képesek adott ügyben befolyást gyakorolni a hatalomra, de nem képesek helyettesíteni a politikát. Elhangzott a „visszavettük a politikát” mondat. Nem vettünk vissza semmit. Annyi valóságtartalma van az állításnak, hogy az önbecsülésünket, az életünk befolyásolására való hitünket visszaadta, és ez hatalmas dolog. Nem tudjuk, hogy hogyan tovább? Ez már a Kánaán? Elégetettek vagyunk a jogállam, az alkotmány átalakításával, az egyházi ügyek kezelésével, a visszamenőleges törvénykezéssel, a meghívásos pályáztatással, nem jó nekünk Európa?

• El lehet gondolkozni, a diktatúra fogalmán. Az egyszerűbb lelkek diktatúrát kiabálnak, demokráciát követelnek. A tüntetések során láthattuk, a rendőrség korrektül, kulturáltan látta el feladatát. A tüntetések megtartását nem próbálta senki korlátozni. Tehát formálisan minden rendben van. Átvitt értelemben viszont érvényesül a döntéshozatal diktatúrája, a választók beleszólásának korlátozása. Gondoljunk az alkotmány, a törvények, a választási rendszer, az önkormányzatiság, a munkavállalói jogok folyamatos átírására, a hiányos és hamis tájékoztatásra. Tulajdonképpen a hatalommal való, saját célra történő visszaéléssel állunk szemben, a törvényesség látszatába burkolva.

• Csak a kajánkodás okán: Varga Mihály, Lázár János, Rogán Antall, Deutsch Tamás, legfőképpen Németh Szilárd arca nem pirul? Kőkeményen védték a védhetetlent, csúnya arcvesztés, bár ilyen finomságokra nem érzékenyek.

Innen szép nyerni!

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr226853821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.11.01. 23:51:43

"Egy kormány sem gondolhatja komolyan, hogy a nép ellenére kormányozhat." Dehogynem!! És az ilyeneknek még neve is van,
hvg.hu/velemeny/20110427_diktator_agya_interju/#42e6fb
csak erkölcse nincs:
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/10/31/a_harmadik_erkolcsi_ko

dont be such a jew 2014.11.02. 08:11:00

hogy a netadó mitől Orwelli 5let, majd ird meg holnap.

Ad Dio 2014.11.02. 08:41:40

Sok minden sok mindenkinek nem tetszik. De ez a tüntetés nem egy "ellenzéki" tüntetés volt. Ez egy valódi civil spontán vélemény-nyilvánítás volt. A tömegben mindenféle ember volt. Baloldali blogokat olvasva ez talán furcsa lehet, de a Fidesz szavazói közt semmivel sem több a birkalelkű mint a baloldal szavazói közt. Ők is ott voltak. És ez jó, mert a hatalomnak nem árt az egyértelmű visszajelzés. Nem tehet meg mindent. A netadó nem azért baromság, mert "korlátozza" a netet, mert nem korlátozza. Viszont aki a netet meg akarja adóztatni, az egy szimbólumot sért meg. Ez mérhetetlenül ostoba dolog. Ilyenkor oda kell menni és körömre koppintani. Amint történt is. Szerencsére.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 08:51:12

@Ad Dio: Ez teljesen így van. Ezért is estek pofára most a ballibsik, mert azt hitték, hogy ettől mindenki beáll az EU-s zászlót lóbáló szemkilövetők közé, Gyurcsány, Bajnai újból szép lesz.

Hát nem. Ezzel amúgy a ballibsik amúgy mást is tanulhattak, az Orbánék mögött álló tömeg egyáltalán nem birka, ahogy egyébként 2006-ban a rájuk szavazók többsége sem volt az, hiszen 2010-ben "értékelték" a ballib politikusok munkáját.

Orbán most látja, hogy sok mindent megtehet, de mégsem csinálhat azt amit akar, mert a tömeg szól. Orbán okosabb volt, mint Gyurcsány, aki arra játszott, hogy az emberek ne merjenek az utcára vonulni. (Miközben még ma is veri a mellét, hogy ő a demokrata)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.02. 08:56:10

A tanulság a ballib agytröszt számára a legfontosabb. A Fidesz nyilvánvalói hibái sem hoznak semmit a ballibek konyhájára. A fideszes butaságok ellen tiltakozók nem a ballib oldal hívei és nem is lesznek azzá.

Ez a fő üzenete az egész ügynek.

Netuddki. 2014.11.02. 09:18:49

Nem szeretem a hasonlatokat, de most kivételt teszek a vitya kedvéért.

A fidesz az ecceri biztonsági őrhöz hasonlít amelyik éjjel felgyújtja a telepet, aztán még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltja. Mindezek után pedig tartja a markát a hős cselekedetért:

index.hu/belfold/2014/11/01/retvari_jobban_mukodik_a_polgari_demokracia_mint_nyolc_eve/

Szóval viktornak ezen még dolgozni kellene!
Ja, és vitya! Az ecceri biztonsági őrt is lecsukják ha kiderül a turpisság. te meg gyakorlatilag egy svejci út alatt lezavartad a dolgot pont az orrunk előtt. Vagy te vagy ostoba, vagy minket nézel annak. Egyik verzió se tetszik...

Netuddki. 2014.11.02. 09:23:48

@♔bаtyu♔: @maxval birca hozzászóló: Mérhetetlenül ostobák vagytok ti ballibező, tolvaj fideszes élősködők!

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.02. 09:25:16

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Nem vagyok fideszes. A ballibek meg léteznek, ismerjük 25 éves romboló tevékenységüket.

Netuddki. 2014.11.02. 09:32:06

@Ad Dio: A fidesz, mint minden mást is megpróbálja a netadó elleni tüntetést bekategorizálni a "bal" oldal alá. Az alá a "bal" oldal alá amelyiket már évek óta sikeresen karaktergyilkolász.
Pont a legújabb sikkasztási botrány, a századvég "munkatársai" szokták köpködni a "bal" oldalt közpénzből például a Kossuth rádió ütköző című műsorában.

Számomra felfoghatatlan, egyáltalán egy fideszesnek hogyan van bőr a képén mindezek után idejönni bármilyen blogra és ballibezni! Lapítani kéne fideszesek, megmagyarázni a bizonyítványt és nem támadni. A világ legostobább bolti tolvaj módszere a támadás ilyen esetekben. Egyre kevesebben szopják be a mocsolódásaitokat, tereléseiteket. A figyelem pedig nagyon helyesen inkább a viselt dolgaitokra terelődik...

Netuddki. 2014.11.02. 09:33:50

@maxval birca hozzászóló: Tudom, egy ostoba fideszes bot program vagy. Ne gondold, hogy vitába szállok veled. Vitaképtelen vagy. Amit mondtam pusztán egy ténymegállapítás volt. Ennyi.

batyu könnyen elüldözhető ha megkérded mi a ballib 2014.11.02. 09:44:57

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: jaj, haggyad már birkát. Sokat javult, nem homoklobbizik megállás nélkül legalább.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.02. 09:50:02

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Ballib pártkatona vagy, így érthető, hogy neked mindenki fideszes, aki nem ért egyet a ballib agytröszt pillanatnyi tévedhetetlen eszméivel.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.02. 09:51:35

@♔bаtyu♔: Miért ballibezel te mindig? Ez valami betegség? A komment, amire reagáltál pont a tüntetés civilségét hangsúlyozta. Én már jóideje szarok az általad "ballibként" aposztrofált levitézlett arcokra. Most már a másik (narancsos) kommunista csökevénynek is erre a sorsra kéne jutnia. Ehhez egy új erő kéne. Az világos, hogy a két kommunista csökevénynek elemi érdeke az, hogy megakadályozza egy új erő létrejöttét. A narancs-kommunistáknak ehhez minden eszközük megvan. Egy ilyen eszköz, hogy mindenkit le-ballibeznek, aki nem ők, vagy a jobbik. Te is ezt szolgálod a folytonos ballibezéssel. Jó lenne, a nem tennéd.

$pi$ 2014.11.02. 09:51:38

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: "Egyre kevesebben szopják be a mocsolódásaitokat, tereléseiteket."

Jah, jön föl a balos banda mint a raketta. :) Mer' nem hiszik el róluk a "mocskolódásokat". :) A kis aranyos Bajnai mester már majdnem hogy népszerű, Gyurcsány elvtárs meg már lassan a megyei párttitkár népszerűségével rendelkezik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.02. 10:07:11

@maxval birca hozzászóló: Igen "a ballibek meg léteznek" ja-ja. Kis bütykök vannak a bábfejükön, meg hártyás szárnyaik a zakó alatt. Meg persze Kulabácsi is létezik, és nálad lakik keddenként. Feritél... Mu-ha-ha. :-)

bananarepublica 2014.11.02. 10:44:08

Kar tagadni, a bülbül madar kapot 1 tockost a tarsadalomtol, a tovabbi folyamat jelenleg megjosolhatatlan elhalhat vagy exkalalodhat a helyzet.A vicc az a jobboldal gazdasagi szurke eminenciasai puccsolnak meg a kedves vezetot rossz dontes sorozatok utan!

Evoke 2014.11.02. 10:50:17

@Kényszerbagoly: Kösz a két utalást, mindkettő jó.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2014.11.02. 10:53:29

Az volt már, hogy nem Orwelli, hanem orwelli?

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 12:52:18

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: A ballibsi az ballibsi. Mi ebben neked a nehéz?

KI a faszt érdekel, hogy te mit szarsz le, én nem kérdeztelek.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 12:53:12

@$pi$: Dobnák el maguktól ezt a ballibsi cimkét, most már "civilek".

Ad Dio 2014.11.02. 15:02:58

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

"A figyelem pedig nagyon helyesen inkább a viselt dolgaitokra terelődik..."

:-o nem mondom hogy nincsenek olyan dolgaim, amikre nem vagyok büszke, de a Fidesz tetteihez nem sok közöm van. Én csak egy választópolgár vagyok, épp úgy mint Te.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.02. 17:32:30

@♔bаtyu♔: Ebben a válaszban minden benne van, hogy mi vagy te. Remélem a sors kegyetlenül megbüntet... bár lehet, hogy nem kéne a sorsra hagyni...

$pi$ 2014.11.02. 19:17:15

@♔bаtyu♔: Már 2010-ben is úgy kopogtam be hozzám, hogy xy-nak gyűjtenek kopogtatócédulát. Meg kellett néznem a neten, hogy az melyik párt, hát persze, hogy MSZP volt. Az összes többi aktivista a párt nevét mondta. :)

batyu könnyen elüldözhető ha megkérded mi a ballib 2014.11.02. 19:54:21

@maxval birca hozzászóló: ballib, ballib, ballib, ballib, ballib, ballib, ballib,
írd le még ötvenszer te fasz!

@♔bаtyu♔: Még mindig ott tartunk h nem t leírni mi az h ballib.

batyu könnyen elüldözhető ha megkérded mi a ballib 2014.11.02. 19:55:13

@$pi$: Még jó hogy nem a végrehajtó volt a devizahiteled miatt.
süti beállítások módosítása