2015.06.12.
12:52

Írta: Evoke

Igazság, felelősség, politikai haszonszerzés?

 


    Mára le kell vonnunk, a számunkra elfogadhatatlan gyakorlatból a következtetést, a politika és szolgáló leánya a média, többségében képtelen az igazságról őszintén beszélni. Ennek a manipulált mellébeszélésnek számos oka van. Az okok között első helyre a politikai haszonszerzés, a szavazóbázis erősítése, növelése kerül. Miért is? A hatalom birtoklása számos előnnyel jár, elsőrendű érdeke a szereplőknek. Második helyre tehető a világ, a valóság korrekt, objektív látására való képtelenség. A közbeszédet idáig kizárólagosan alakítók, szekértáborok lakói, lejárt, ma már érvénytelen panelekben gondolkodnak. Tovább súlyosbodik a helyzet a társadalom tájékozatlansága, az egyének saját, önálló véleményének hiánya miatt. Igaz minek kell az ilyesmi, hiszen csak a soha meg nem ismétlődő életünkről van szó!
    Sajnos ez a hazug, fals, önérdekű viszony az élet minden területén tapasztalható. Vizsgáljuk meg a kérdést a kibontakozó plakátháború kapcsán. A szekértáborok ideológusainak mit sikerült egy súlyos, valóságos jelenségből megérteni és a célközönségük felé kommunikálni?
    Először a tényekről néhány szó. Elvileg ugyanazzal a jelenséggel állunk szemben mindnyájan, csak nem ugyanúgy értelmezzük. Az is elképzelhető egy kis optimizmussal, hogy eddig még normálisan, mint kellene, hasonlóképpen ítéljük meg a migrációt.
Nem állítható, hogy ismeretlen folyamatról lenne szó, a történelem során mindig is létezett. A különböző népek a természeti feltételek, demográfiai okok, az erőviszonyok változása miatt állandóan háborúkra, vándorlásra kényszerültek. Annyiban tekinthető újnak a helyzet, hogy napjainkra a világ népessége meghaladta a hétmilliárdot, tovább növekszik, végletesen megosztott, gazdasági, vallási, kulturális téren egyaránt. A kölcsönös érdekek figyelembevétele erősen korlátozott, az erőviszonyok egyenlőtlensége miatt. A jobb helyzetben lévő, a humanizmust, demokráciát, keresztény értékrendet valló országoknak haladéktalanul közös álláspontot, cselekvési programot kell kidolgozniuk a probléma emberséges, még kezelhető megoldására. A megoldás egyenlőre halványan látszik, általánosságokban mozog, valószínűleg az eltérő érintettség miatt. A "történelmi" megoldások, mint a háborúk, civilizációk összeütközését okozhatják az atomfegyverek korában, ez is egy elkerülendő lehetőség. Nem beszélve arról, hogy akkor végül a magas szintű értékrendünk, üres beszéddé degradálódna. A szakemberek évek óta elemzik a migráció jelenségét, irányait, méreteit, kulturális, gazdasági következményeit. Kezelésére készítettek javaslatokat is. Miért nem téma ez a sajtóban, miközben hetek óta beszélünk a bevándorlásról?

   A politika és a média, kevés szót ejt a mérhetetlenül súlyos probléma tényeiről, a felelős döntéshez szükséges ismeretekről.
Amiről hallhatunk orrvérzésig, az nem egyéb, mint a politika által fontosnak tartott, a híveiket egységbe tömörítő propaganda.

A kormánypártoknak odáig sikerült eljutni, hogy egy újabb, idegenellenes, tartalom, etika nélküli plakátakciót kezdeményezett,  Nemzeti Konzultációt folytat a kenyérféltés, az önzés, a riogatás, a gyűlölet felkeltésének céljából. A valódi gondokról és megoldásukról egy szót sem tud ejteni! Némileg biztató jelenség, hogy társadalmunk mentális állapota mégis csak magasabb, mint azt az akció kitervelői gondolták. Jelentős mértékben elutasítják a kezdeményezést, ellen kampány bontakozott ki, melyet egyre többen hajlandók finanszírozni is.

   A kibontakozó ellen kampány jogosan ítéli el a gyűlöletkeltést, próbál a jobb érzésű emberekből a kormány politikájával szemben álló közösséget kovácsolni. A kommunikációjuk hiányossága, gyenge pontja az, hogy szintén nem beszélnek a tényekről, a megoldásról, a migrációval járó gondokról, szót nem hallunk tőlük a szerintük helyes megoldásokról, elképzelésekről.
Az ezzel kapcsolatos lelkes kampányolásból az jön le az emberek egy részének, hogy ez az oldal támogatja az ellenőrzés nélküli, korlátlan, akár illegális bevándorlást, letelepedést anélkül, hogy erről világ, vagy EU szinten egységes álláspontot alakítottunk volna ki.
Tisztázatlan, nem egységes az álláspont a letelepedő bevándorlók országokban való elosztása, az ennek során felmerülő szociális, egészségügyi, szakképzési, beilleszkedési, lakhatási feltételek, munkalehetőségek  biztosítása, finanszírozása kérdésében.

Nem kellene a felelős politikának és médiának erről is szót ejteni a hecckampányon kívül? 

Innen szép nyerni!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr77536714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pjm 2015.06.12. 16:17:39

A világosságot márpedig meg kell gyújtani a fejekben. A Demokrata Kávéház rendezvényei ere jszerveződnek. Gyere, hallgasd meg és tudsz vitatkozni...Még az agyhalott fideszes szomszéddal is...

Evoke 2015.06.12. 19:04:46

@pjm: Meg fogom látogatni a Stex kávéházat, kösz az infót.
süti beállítások módosítása