2016.11.19.
19:24

Írta: Evoke

Konferencia tabuk nélkül.

unnamed_bevandorlas.jpg 

 

 

 

http://bevandorlasbiztonsag.szri.hu/hu/#a_rendezveny

 

   A fenti rendezvény üdítő színfolt volt a komoly témákat taglaló, de a pártpolitikai érdekek, nézetek „spanyolcsizmájába” gyömöszölt konferenciák sorában. Hogy mi volt benne számomra üdítő? A kitűnő, szakmájukat ismerő és szerető előadók közös jellemzője volt, a pártállásuktól független, a tényeken, az ország és a magyar nép sorsa iránt érzett felelősségvállaláson alapuló demokratikus elkötelezettségük. Véleményem szerint egy érett demokráciában, valahogy ebben a szellemben illik beszélni, véleményt mondani fajsúlyos kérdésekről.

Az előadások végére merült fel bennem a gondolat, mennyi meddő hazai és európai sárdobálást spórolhattunk volna meg, ha egy kicsit okosabbak, toleránsabbak, őszintébbek lettünk volna az elmúlt két évben. Minden bizonnyal a kívánatos „nemzeti egység” is sokak számára megteremthetőbbnek, elérhetőbbnek látszana.

 

   Ungváry Rudolf, Sós Eszter Petronella, Ara-Kovács Attila, Jeszenszky Géza, Göncz Kinga, Bokros Lajos előadásai a „Bevándorlás, biztonság és beilleszkedés.-Veszélyben van-e Magyarország és Európa?” kérdéskörben, Kajdi József által büszkén világszínvonalúnak titulálva, érdekesen, tabuk nélkül, közérthetően hangzottak el.

Mind a jelenlévők, mind a hamarosan a Szabadság és Reform Intézet honlapján     http://www.szri.hu/   a nyilvánosság számára is elérhető anyagok segítenek bennünket egy bonyolult helyzet megértésében, a felelős saját véleményünk kialakításában.

Csak címszavakban az elhangzottakból:

A muszlim vallás és az iszlám, mint politikai kifejeződés, a migráció- menekültek-kulturális, politikai beilleszkedés kérdései. A befogadás határai. A Franciaországban „ elszenvedett” betelepülés, a „laikus” francia állam és a vallások, a társadalom válaszai a helyzetre, a Nemzeti Front erősödése, „köztársasági” stratégiája. Az arab világ és a globalizáció viszony, válasza a kihívásokra az ENSZ kutatása alapján. Miért és mennyiben működik másképpen az emberek, a kultúrák betelepülése Európában és Észak-Amerikában? Milyen feladatokat kell megoldani az EU közösségének a humánus, kezelhető, biztonságos betelepedés kapcsán? A bevándorlás előnyei-hátrányai, „embermérleg”. Ki fizeti a révészt és mennyi az? A „vegyes” kép és amikor a jó válasz így hangzik: attól függ! Identitások és szabadságok ütközése.

A katolikus szó egyetemeset jelent. Azért egyetemes, mert a katolikus egyházhoz bárki, bármilyen származású ember csatlakozhat.

 

Az általam alább feltett kérdések nem képezték a mai témák, előadások részét, csupán a gondolkodó polgár kérdései.

Jó az nekünk, polgároknak, hogy a mi pénzünkből, a csapból is folyó politika és a kiszolgáló média megvezetni próbálnak bennünket, hamis, valótlan információkat terjesztve? Hogy a tévedés, vagy a tudatlanság elismerése példátlan dolog? Hogy nem létezik valóban független sajtó, vélemény?

Hogy a világ legfejlettebb gazdasági térségének és demokratikus közösségének hosszú évekre van szüksége a megvilágosodáshoz, még többre a cselekvéshez?

 

Kommentálás nélkül: Az előadók közül többen tették fel maguknak és a szervezőknek a kérdést: nem vagyok én itt kakukktojás?

 

   Talán egy szép napon magától értődővé válik, hogy nem ellenségei vagyunk egymásnak, csupán ugyanarról a kérdésről másként vélekedő ellenfelek. „Ha a konzervatívok megértenék, hogy a baloldaliak szűkebb erkölcsi alapzata nem erkölcstelenség, hanem antropológiai optimizmus, bizalom a kreativitásban és a haladásban, a baloldaliak meg elfogadnák, hogy a konzervatívok hagyomány-tekintély-szentség tisztelete nem begyöpösödöttség, hanem a fennálló sikerességének teljesen ésszerű védelme, jelentős előrelépést lehetne tenni a kölcsönös megértés felé. Baloldali liberálisok és jobboldali konzervatívok kölcsönös egymást megértése különösen fontos egy olyan világban, ahol az erőre alapozó tekintélyelvű irányítás már inkább romboló, mintsem összetartó hatású a társadalom szövetére nézve, másrészt pedig a hagyományos baloldali megoldások eredménytelenek a kisebbségek társadalmi integrációjával és a gazdasági helyzetből adódó viselkedésmódokkal kapcsolatban. Ha abban az új világrendben, amely most van kialakulóban, és amelyben az európai kulturális fölényt rég elsöpörte az amerikai tömegkultúra, az amerikai gazdasági hatalmat pedig hosszú ideje sakkban tartja a Távol-Kelet, túl akarunk élni, ezt a vitát más alapokra kell helyezni.”

( Jonathan Haidt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://face2face.blog.hu/api/trackback/id/tr4711974414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása